Puteri Balqis Sekarang. Wahh Dah Besar Dan Cantik Dia

Puteri Balqis binti Azizi (lahir 12 April 2007) atau lebih dikenali sebagai Puteri Balqis merupakan seorang pelakon dan model komersial kanak-kanak Malaysia.

Antara drama lakonannya ialah Gemilang, Bicara Hati, Pelarian dan Aduh Sayang. Melalui drama Pelarian, Aqish telah dicalonkan di Anugerah Skrin 2012 menerusi kategori Anugerah Artis Harapan Pantene dan Aqish telah memenangi anugerah tersebut. Ia merupakan satu penghormatan buat beliau apabila hampir keseluruhan drama tersebut telah diadaptasi Dari kisah hidup beliau sendiri.

DULU

Berimej Seksi, Bapa Puteri Balqis Beri Jawapan

Diterbitkan: Jumaat, 7 Julai 2017 6:00 AM

 

Oleh: JEMANG RAHMAN
ahmad.azman@thestar.com.my

 

Puteri Balqis mula berlakon seawal usianya mencecah dua tahun.

SEKIRANYA anda antara pengikut laman Instagram milik pelakon cilik Puteri Balqis Azizi, 10, pasti anda perasan hampir kesemua gambar yang dikongsi ditutup ruangan komen. Kenapa ya?

Berkesempatan menghubungi bapa remaja itu Azizi Aziz, tahulah kami mengapa mereka mengambil langkah tersebut.

Kata Azizi, 39, semuanya kerana dia tidak mahu emosi anaknya terganggu. Berdasarkan pengalaman sebelum ini terlalu banyak komen berbaur cacian, kejian dan hinaan dilempar netizen yang sekali gus menjejaskan emosi puterinya itu.

“Benar, memang kami sengaja menutup ruangan komen pada setiap posting gambar anak saya di Instagram kerana kami tahu dia tidak kuat untuk hadapi cacian dan tohmahan orang.

“Sebagai ayah saya tahu dia dah cuba jadi yang terbaik untuk diri dan kerjaya seninya. Malangnya masih ada orang yang sengaja mahu mencari salah-silap dia,” katanya kepada mStar Online.

Sehingga kini, Instagram Puteri Balqis iaitu @rockingbalqis mempunyai seramai 451 ribu pengikut di mana ibunya, Norashikin Mohd Aziz, 34, bertindak memantau setiap aktiviti pada Instagram berkenaan.

 

Puteri Balqis dilihat sering memuatnaik gambarnya di Instagram ditemani seekor monyet kuning yang dipanggil Ucuk.

Dalam pada itu, kata Azizi, dia dan isteri sehingga hari ini cuba bersikap terbuka menerima setiap teguran selagi ia beradab dan bertempat.

Hal ini termasuklah apabila ada pihak menyuarakan isu pemakaian Puteri Balqis yang disifatkan agak seksi di laman Instagramnya.

“Siapa saya nak tutup mulut orang tetapi satu pesan saya, nak menegur biarlah kena pada caranya, InsyaAllah saya boleh terima.

“Soal berpakaian tu, pada usianya sekarang saya hanya mahu dia jujur pada diri sendiri dan selesa apa yang dia buat.

“Tiba waktunya dia membesar dan matang macam orang lain juga,” ujarnya tenang.

Malah Azizi juga berharap orang ramai tidak terus ‘mengikat’ karekter anaknya itu dengan watak-watak yang pernah dilakonkan sebelum ini kerana anaknya juga berhak untuk mencorak kehidupan dengan cara sendiri.

Di satu sisi, Azizi turut meluahkan rasa syukur kerana puteri kesayangannya itu berjaya khatam Al Quran dan seorang yang cepat belajar.

“Saya tidak berhajat hendak mencanang perkara baik takut nanti orang cakap apa pula.

“Cukuplah saya katakan, sebagai ayah saya tidak abaikan dia dari mempelajari ilmu-ilmu agama termasuk solat,” akhirinya.

 

 

 

Ucuk n Aqish❤️???? #aqishnucuk #rockingbalqis #puteribalqis

A post shared by PUTERI BALQIS AZIZI (@rockingbalqis) on

 

Sumber – issuesemasa / gengjoyah

 

 


Apa Kata Anda?