[VIDEO] Gara-Gara Kemarau, Beratus Ekor Lembu Mengerumuni Lori Membawa Air Bagi Mendapatkan Sumber Minuman

Bencana alam terjadi di serata tempat di muka bumi ini. Baik dari angkara perbuatan manusia atau kerana peredaran musim atau secara semula jadi, semua hidupan mempunyai cara sendiri untuk menghadapinya.

Kali ini, BS akan berkongsi satu video yang memaparkan satu kejadian kemarau yang teruk sehingga menyebabkan satu kawanan besar lembu terpaksa dibantu bagi mengelakkan kesan yang lebih buruk.

Beratus-ratus lembu haus mengepung trak air, mendedahkan kesan buruk akibat kemarau terbesar Australia dalam beberapa dekad.

Tembakan rakaman drone yang mengejutkan di New South Wales menunjukkan lembu yang mengelilingi trak untuk mendapatkan minuman selepas stok air biasa kering. Rakaman ini ditangkap pada 4 Ogos 2018.

Petani Amber Lea dari Burrabogie Ternakan dan Kontrak mengawasi 1,300 ekor lembu dan mengatakan mereka tidak akan minum apa-apa kecuali dia membuat perjalanan selama sejam untuk mengumpul air dengan traknya.

“Air mata di sungai atau palung air yang diperuntukkan terlalu rendah, atau kilang-kilang telah berhenti mengepam dan tidak ada bekalan,” katanya.

“Kapal tangki dan palung adalah satu-satunya sumber air untuk lembu yang kami tawarkan 100,000 liter air setiap hari untuk kelangsungan hidup mereka, dan sering memacu 50 hingga 70 km satu cara untuk mendapatkan air untuk mereka.”

VIDEO :

Walaupun kejadian ini berlaku di luar negara, tidak mustahil perkara sebegini boleh berlaku di tanah air kita.Pesanan BS agar semua sentiasa berjaga-jaga dan peka dengan sekeliling.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! BeritaSteady
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @BeritaSteady

Teks Oleh Staff BS

Sumber : Burrabogie Livestock & Contracting via Storyful

BeritaSteady.net

 


Apa Kata Anda?

1 Trackback / Pingback

  1. Gara-Gara Kemarau, Beratus Ekor Lembu Mengerumuni Lori Membawa Air Bagi Mendapatkan Sumber Minuman - Resepi Viral

Comments are closed.