Jurugambar Ini Buru Wajah Kacukan Jepun Di 192 Negara, Ini Hasilnya!

Demi menbantu mendapatkan dana menerusi sebuah kempen, insan ini menjadi sebahagian daripada projek terbaru yang bertujuan untuk mewujudkan pemahaman yang lebih baik tentang identiti darah kacukan Jepun, atau dipanggil hafu, di seluruh dunia.

Jurugambar berdarah campuran Belgium dan Jepun, Tetsuro Miyazaki, telah melakukan satu projek melibatkan warga di seluruh dunia untuk menemubual orang-orang Jepun berdarah campuran untuk projeknya, “Hafu2Hafu.”

Projek ini sebenarnya untuk mendedahkan bagaimana warga Jepun boleh berkembang ke seluruh dunia dengan wajah yang berbeza hasil daripada kacukan dua negara berbeza.

Untuk mencapai matlamat ini, Miyazaki mengambil gambar potret dan menemubual setiap individu yang mempunyai darah campuran Jepun dan negara lain.

“Cita-cita saya adalah untuk mengambil gambar seorang berwajah separuh Jepun dari setiap negara di dunia. Terdapat 193 negara yang diiktiraf oleh PBB, jadi terdapat 192 kombinasi, “katanya.

Kini terdapat 90 foto dari 65 negara di laman web projek itu. Jom lihat antara hasil karyanya.

Yukari Scalvini (49), Itali-Jepun

Hisanori Tamura (31), Thailand-Jepun

Ayana Shimosato (12), Latvian-Jepun

Zenn Kato (21), Surinamese-Jepun

Nana Darweesh (34), Iraq- Jepun

Ronnie Aker (62), Norwegian-Jepun

Tiffanny Sakamoto (19), Jepun-Honduran

Tomoharu Kudo (22), Jepun-Filipina

Mark Shigaeki Kuroda Ortega (24), Mexican-Jepun

Maria Asuko Aoyama (25), Austrian-Jepun

Miyazaki masih belum mencapai 127 buah negara, untuk memastikan projek itu berterusan, beliau melancarkan kempen crowdfunding di Indiegogo, di mana beliau berhasrat untuk mengumpul sekurang-kurangnya €30,000 (RM135,000).

Sumber NextShark

 

Sumber: Hangat.com


Apa Kata Anda?