Lihat Keindahan Alam Melalui Gopro Yang Diikat Pada Belon Dan Semua Tidak Sangka Ia Ke Angkasa.

Pada 2015 seorang lelaki di Amerika Syarikat telah membuat satu projek dimana dia akan menggunakan belon dan kamera gopro untuk melihat Bumi dari angkasa.

Ramai tidak sangka bahawa projek tersebut akan berjaya atau boleh sampai ke angkasa melepasi bumi tetapi projek ini berjaya.

Lelaki tersebut telah merakamkan perjalanan belon tersebut hanya menggunakan kamera GOPRO sahaja. Memang menakjubkan.

Kamera tersebut diikat kepada belon dan dilepaskan ke udara.

Menurut beliau, penerbangan belon ini telah mendapat segala kelulusan dari pihak kerajaan Amerika Syarikat kerana ianya seperti sains experiment.

Bagaimana kamera gopro itu akan pulang ke bumi?

Menurut beliau lagi, di saat belon itu pecah satu payung terjun akan dilepaskan secara automatik supaya kamera gopro tersebut boleh mendarat dengan selamat dan tidak terlalu laju sehingga boleh merosakkan kamera tersebut ketika jatuh ke tanah.

Bagaimana nak mencari kamera? Mesti jatuh di mana mana ..

Satu alat pengesan GPS telah pun dipasang pada GOPRO tersebut dan isyarat tersebut akan direfresh setiap 5 minit. Jadi tidak sukar untuk mencari kecuali jangan jatuh dalam laut lah .. huhu!

Ramai tanya kenapa buat eksperimen ini? Ini jawapan beliau ..

“A lot of people asked me why I was doing this. Mostly, I had free time and needed a project/hobby to keep me engaged and secondly, space is neat.”

Video tersebut telah menjadi tular pada tahun 2015. Rakaman yang menakjubkan ini menunjukkan betapa indahnya dunia daripada atas.

Semoga anda suka dengan video diatas ..

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @BeritaSteady

Sumber : KL Viral

 


Apa Kata Anda?