Mereka Sedang Membuat Persiapan Untuk Festival Nomini Sebelum Datangnya Tsunami

Selepas 14 tahun kejadian Tsunami melanda Acheh pada tahun 2004, kini, sekali lagi bumi di Daerah Palu Indonesia digegarkan dengan kejadian gempa bumi dan tsunami pada 28 September lalu. Setakat ini mengornb4nkan 1571 m4ngsa. 

Bandar Palu, Indonesia dilanda tsunami selepas gempa bumi kuat menggegar wilayah tengah, ketika gempa memusnahkan bangunan dan mencetuskan panik pada bandar yang mempunyai 350,000 penduduk. 

Sebelum kejadian, sekitar 1000 orang sedang menyambut “Festival Nomini’ iaitu acara ritual dalam kalendar mereka iaitu acara menyembelih kerbau dan dicampak ke laut serta tarian khusus untuk dipersembahkan ke pantai. Namun, setengah jam sebelum acara bermula, Allah menghantar air yang deras untuk memusnahkan kawasan ini..

Video 1:

Pengajarannya, Allah menghantar kepada penduduk Palu tiga tentera pemusnah kenikmatan manusia iaitu gempa, tsunami dan banjir lumpur. 

1. Gempa. Banyak korban tertimbun reruntuhan bangunan.

2. Tsunami. Sekitar 1000 orang di sekitar pantai sedang persiapan (Festival Nomini) dihancurkan oleh tsunami.

3. Lumpur. Ada perkampungan yang hilang akibat lumpur yang menenggelamkan satu perkampungan. Kira-kira 700 orang terkubur hidup-hidup.

Video 2:

Mereka memekik dan memanggil-manggil nama Allah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @BeritaSteady

Sumber: Tube-viral via IslamikInfo


Apa Kata Anda?