Hanya Lewat Bayar Sewa, Uji Rashid Tanggung Malu Tersebar Berita Diusir

Uji Rashid melalui detik sukar dihalau dari rumahnya.

PETALING JAYA: Primadona Uji Rashid menanggung malu selepas tersebar berita dia diusir dari kediamannya di Ampang, dekat sini sehingga terpaksa meminta bantuan untuk tinggal di rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Pengurusnya Kit Rushuhaimin berkata, berita tersebut menyebabkan penyanyi veteran itu tidak dapat untuk berhadapan dengan orang ramai kerana tanggapan serong masyarakat terhadap kehidupannya kini.

“Dia terduduk semalam selepas membaca berita tentang itu dan mengadu pada saya bahawa dia benar-benar malu untuk keluar berhadapan dengan orang ramai.

“Dia kata kepada saya, biar bumi telan kak Uji daripada dia hendak berhadapan dengan persepsi masyarakat terhadapnya, lagi pula dia perlu ke hospital pada hari Khamis sehari selepas berita itu tersebar,” ujarnya.

Kit berkata, penyanyi lagu Semakin Hari Semakin Sayang itu berada dalam keadaan tertekan apabila dihubungi pelbagai pihak berkaitan hal berkenaan.

“Saya kasihan dengan dia, tak sanggup nak angkat telefon kerana ramai yang bertanya hal itu. Pada saya dia seorang wanita yang kuat berhadapan dengan ujian.

“Sejak setahun kebelakangan ini kehidupannya agak sukar dan terpaksa menanggung keluarga seorang diri. Anaknya Cico sedang sakit dan banyak duit dihabiskan untuk pembiayaan rawatan Cico,” katanya.

Noh Omar (tengah) bersama Uji Rashid yang ditemani anak dan cucunya ketika membuat permohonan memohon rumah PPR. FOTO: Facebook Noh Omar.

Pada Rabu, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar menerusi laman sosialnya mendedahkan penyanyi itu bersama anaknya, Ezzaq Farrouq Harahap Jamaludin atau Cico, 39, dan cucunya hadir ke pejabat kementerian berkenaan bagi meminta bantuan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Menurut Noh, Uji Rashid melalui detik yang sukar ketika ini apabila telah diarah mengosongkan rumahnya di Taman Dagang, Ampang dipercayai gagal membayar sewa.

Noh berkata, pihaknya telah memberi kelulusan khas untuk Uji dan keluarga mendiami rumah dipohonnya.

Uji sebelum ini mendakwa perbuatan TV3 itu tidak berhemah kerana mereka telah memalukan beliau di depan orang ramai

Dalam pada itu, Kit berkata, terdapat kesilapan dan salah faham dalam kenyataan yang diberikan pada akaun Facebook menteri berkenaan.

Katanya, Uji Rashid masih menetap di kediaman yang sama, namun mengakui kelewatan membayar sewa rumah itu membuatkan dia digertak agar mengosongkan rumah berkenaan.

“Dia masih tinggal di sana, cuma apa yang diberitahu ialah sering lewat membayar sewa membuatkan dia digertak untuk kosongkan rumah.

“Pihak menteri juga sudah menghubungi saya dan menyatakan permohonan maaf terhadap perkara berkenaan,” ujarnya.

Dalam pada itu menerusi laporan Utusan Malaysia pada Jumaat, Uji berkata, sudah berpuluh kali dia berpindah rumah sejak 1990 kerana masalah kesempitan hidup.

Bagaimanapun kelulusan permohonan rumah PPR yang dipohonnya disambut dengan rasa syukur dan penuh terharu.

Seniman Tak Dapat Kerjasama Uji Rashid Untuk Hulur Bantuan

Dalam pada itu Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang menaungi artis di negara ini sudah sedia maklum tentang masalah tempat tinggal yang dialami oleh Uji selepas diberitahu pihak Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Presidennya, Zed Zaidi berkata, dia dan ahli persatuan cuba menghubungi Uji bagi menguruskan hal dokumentasi permohonan tersebut, namun gagal.

“Saya dimaklumkan tentang masalah yang dihadapi oleh Uji Rashid menerusi pihak KPKT baru-baru ini yang mahu kami menguruskan hal berkaitan borang dan melengkapkan dokumen mengikut prosedur ditetapkan.

“Malangnya, usaha menghubungi Uji gagal kerana dia tidak mengangkat telefon dan mungkin sibuk. Saya hubungi pengurusnya iaitu Kit dan minta Uji menghubungi KPKT sendiri untuk urusan dokumentasi itu,” ujarnya.

 

Zed Zaidi gagal hubungi Uji Rashid.

Menurut Zed, pihaknya sukar untuk memberi bantuan kepada mana-mana anak seni yang tidak memaklumkan tentang masalah yang mereka hadapi dan enggan memberi kerjasama.

“Kita ada membuka peluang dan tawaran 10 buah rumah bawah Seniman tahun lalu dan ia sudah diluluskan pihak menteri dan Uji Rashid ini kes istimewa yang diluluskan menteri menjadikan 11 buah rumah bawah Seniman.

“Dia tidak menghubungi Seniman dan kami juga sukar untuk mendapatkan maklumat dan bantuan kerana tiada kerjasama,” ujarnya.

Dalam pada itu, Zed berkata, satu majlis penyerahan kunci kepada 11 orang artis termasuk Uji Rashid akan diadakan dalam masa terdekat.

Uji atau nama sebenarnya Fuziah Haroun Al Rashid yang popular pada era 1980-an difahamkan telah beberapa kali membuat permohonan bagi mendapatkan bantuan kewangan dan perumahan namun semuanya tidak berjaya.

Selain kementerian berkenaan, sumber memberitahu mStar Online pelakon itu juga pernah memohon sumbangan  daripada Kementerian Kewangan namun ia turut gagal.

 

Sumber: Mstar


Apa Kata Anda?