Penerbit Kecewa Filem Kena Tarik

‘Surf This Love’ menampilkan Syukri Yahaya sebagai teraju utama.

PENERBIT filem, Amie Zhu meluahkan kekecewaan apabila filem terbitannya berjudul Surf This Love: Gelora Juara hanya mampu bertahan selama seminggu di beberapa buah panggung.

Menurut Amie, 43, filem sulungnya itu telah ditayangkan di 47 panggung sejak 22 Februari lalu dan sehingga kini hanya empat panggung masih memainkan filem tersebut.

“Agak kecewa juga apabila filem tersebut ditarik keluar daripada panggung kerana dikatakan tiada sambutan, sedangkan team kami masih dalam rangka promosi filem itu.

“Ada maklum balas yang diterima daripada penonton mengatakan mereka nak tonton awal bulan ini kerana baru dapat gaji tapi filem dah tak main lagi,” katanya.

Penerbit Surf This Love, Amie Zhu.

Sementara itu, Amie berkata dia memahami mengenai peraturan Syarat Wajib Tayang iaitu setiap filem yang ditayangkan perlu ditonton sekurang-kurangnya 15 peratus penonton untuk setiap kali tayangan.

Bagaimanapun, dia berasakan tidak salah jika filem Melayu diberi peluang lanjutan tayangan kerana mereka perlu bersaing dengan filem antarabangsa yang ada di pawagam.

“Saya faham mengenai syarat wajib tayang itu, cumanya harap dapat dilanjutkan tayangan filem Melayu di pawagam kerana kita perlu bersaing dengan banyak filem luar.

“Ini adalah filem sulung saya, jadi perasaan teruja itu agak tinggi dan bila mengetahui satu demi satu pawagam menarik balik tayangan, terasa sedih pula,” katanya.

Amie Zhu bersama kru di set penggambaran.

Dalam pada itu, Penerbit Global Solution Resources ini berkata dia tidak menyalahkan mana-mana pihak dan perkongsiannya ini hanyalah sekadar pandangan peribadi.

Meskipun filem ini tidak mendapat jumlah kutipan yang memberangsangkan, ia bukanlah sesuatu kegagalan dan mereka menjadikan ia sebagai pengajaran untuk menghasilkan karya lebih berkualiti.

“Saya tak salahkan sesiapa dan faham mengenai peraturan dan syarat yang ditetapkan. Sebagai produser baru, filem ini bukan gagal, cuma masih banyak yang kita kena belajar.

“Mungkin pemilihan waktu kurang tepat dan perlu bersaing dengan filem luar membuatkan jumlah kutipan kurang memberansangkan.

Barisan pelakon dan kru semasa penggambaran di Pulau Tioman.

“Harapan saya selepas ini semoga penonton Malaysia akan terus menyokong produk dan karya anak tempatan. Kita tidak akan pernah putus asa untuk menghidupkan industri perfileman negara,” ujarnya.

Filem arahan Wan Mohd Hafiz Wan Hussain ini menampilkan barisan pelakon popular antaranya Shukri Yahaya, Christina Suzanne, Josiah Hogan, Beto Khusyari, Pekin Ibrahim dan Ardell Aryana.

Surf This Love yang menelan belanja RM1.5 juta itu menjalani penggambaran di sekitar Pulau Tioman dan Bali, Indonesia.

Selain karya ini, filem Badang lakonan Datuk Seri Aliff Syukri juga menerima nasib serupa apabila terpaska ditarik dari tayangan kerana tidak mendapat sambutan penonton.

 

Sumber: Mstar


Apa Kata Anda?