“Salah ke Tunggang Motor Pakai Tanjak?”- Wings Lancar Kelab Motor Identiti Melayu

Unik dan tersendiri! Itulah yang boleh digambarkan kepada Wings Motor Gang Society (WMGS) yang menjadikan tanjak sebagai simbolik memartabatkan budaya Melayu dalam kelab permotoran tersebut.

Presiden WMGS, Datuk Awie atau Ahmad Azhar Othman berkata, tanjak dan baju Melayu cekak musang merupakan identiti kelab tersebut seiring dengan misi mereka, yang mahu mengukuhkan dan menguatkan jati diri serta identiti bikers Melayu dalam aktiviti permotoran.

Ditanya samada beliau risau jika identiti WMGS dilabel pelik, Awie menegaskan perkara tersebut tidak pernah menjadi kegusarannya.
 
“Salah ke pakai tanjak dengan baju Melayu naik motor? Lagipun kami tidak menyalahi undang-undang jalan raya.

“Setiap konvoi yang kami lakukan, ada polis trafik bersama dan kami menanggalkan helmet serta bertanjak mengikut jarak yang ditetapkan dengan kebenaran pihak berkuasa.

“Lagi pula, kami mengikut spek yang telah ditetapkan undang-undang jalan raya serta tidak mengabaikan faktor keselamatan,” katanya yang menekankan tiga prinsip utama kelabnya iaitu silaturrahim, ekonomi dan kebajikan.

Menarik mengenai WMGS, kelab ini hanya dianggotai oleh penunggang Bumiputera, tiada perbezaan pangkat, jauh sekali elemen politik.

“Buang jauh-jauh rasa negatif atau rasisme kerana tujuan kita hanya mahu memartabatkan budaya dan semangat Melayu, itu sahaja,” ujarnya.

Awie ditemui ketika Majlis Pelancaran Ulang Tahun 465 Hari Wings Motor Gang Society yang berlangsung meriah dalam suasana penuh adat tradisional Melayu di Tadom Hill, Resort, Banting, pada Sabtu lalu.

Seramai 600 tetamu memeriahkan majlis bersama 100 ahli kelab WMGS dari Brunei, Thailand, Singapura dan seluruh negara.

Anggota Wings iaitu Awie, Black dan Eddie turut lengkap lengkap berbaju Melayu cekak musang, berjaket hitam dan bertengkolok songket bagi menunjukkan identiti Melayu kelab permotoran tersebut.

 

Sumber; Gempak


Apa Kata Anda?