“Sebab saya mengerti tentang kehidupan, apa yang dimaksudkan dengan mencari kebahagiaan”

Bergelar seorang saudara baru bukan suatu tugas mudah lebih-lebih lagi terpaksa menyakinkan kedua ibu bapa untuk menerima jalan Islam yang mereka pilih.

Namun itu semua tidak berlaku kepada seorang gadis mualaf yang dikenali sebagai Jianghan Naan, apabila ibu bapanya bukan sahaja menerima dengan hati yang terbuka, malah memberi sokongan di atas keputusan anaknya untuk memilih agama Islam.

Kisah gadis ini yang menceritakan kembali sebab utama penerimaan ayahnya kepada keputusannya, telah memberikan inspirasi dan menyentuh hati netizen.

Sehingga kini, kisah ini telah menerima lebih 8,000 ‘likes’ di Facebook.

Ikuti perkongsian Jianghan Naan di bawah:

Jarang sekali kita dengar kisah mana-mana ibu bapa bukan Islam yang bersetuju kalau anak mereka tiba-tiba luahkan hasrat untuk menukar agama. Tapi kata-kata seorang uncle Cina ni kepada anaknya mungkin akan buat korang semua tersentuh.

Menerusi posting di Facebook, wanita ini berkongsi kata-kata indah daripada bapanya tentang mengapa dia menyokong tindakan anak perempuannya untuk menukar ke agama Islam. 

Kenapa orang terkejut bila ayah benarkan anak masuk Islam?

Eh, you Chinese Muslim ke?

Last week, my father asked if I could get him something from Carousell. I got him a deal and passed him the address for pick-up.

When he reached, the seller (a Malay Uncle) was confused because he was expecting a Malay.

“Huh? You Chinese? I thought you Malay!”

“No la, that one my daughter.”

“But your daughter wear tudung. You Chinese Muslim ah?”

“My daughter Chinese Muslim. She convert to Muslim.” (He still confuses Muslim and Islam)

“Waaa! Then you let her convert? Never stop her?”

“Never la, I support!”

“Waaa, you so good ah, why you support?”

Kenapa ayah izinkan saya masuk Islam?

My father was so tickled when he related the conversation to me. He asked me, “Why is everyone so shocked when they know I let you convert?”

“Cos you very rare la! Most parents don’t let mah. Actually pa, why did you let me convert?”

Jawapan ayah…

“Because I understand life.

Because I understand the pursuit of happiness.

What’s the purpose of life? To seek happiness.

Different people find happiness in different things. Some in wealth, some in family, some in religion…

As parents, what do we want most? For our children to be happy.

Every religion teaches good.

If you were to tell me that this religion makes you happy, why should I stop you?”

“Sebab saya mengerti tentang kehidupan. Sebab saya mengerti apa yang dimaksudkan dengan mencari kebahagiaan. 

“Apa tujuan kita dalam hidup ini? Untuk mencari kebahagiaan. 

“Lain orang lain cara mereka mencari kebahagiaan. Ada sesetengah cari dalam kekayaan, ada pula dalam keluarga dan ada yang lainnya dalam agama…

“Sebagai ibu bapa, apa yang kita paling inginkan? Kita mahu anak-anak kita bahagia. 

“Setiap agama mengajar kebaikan. Kalau awak beritahu saya yang agama ini beri kebahagiaan, kenapa saya nak halang?” 

Allah sayu hati admin mendengarnya! 

“Dia tidak kisah apa yang masyarakat nak kata, apa yang keluarga lain fikir” 

Kata-kata yang diucapkan bapa Jinghan ni memang menyentuh hati anaknya dan bagi Jinghan, bapanya ini seorang yang simple dan tak kisah dengan apa yang orang cakap mengenainya.

Ramai yang mungkin ada pemikiran yang sama macam bapanya, tapi apa yang membuatkan bapa Jinghan berbeza ialah dia benar-benar maksudkan apa yang dikatakannya.

“Dia selalu buat apa yang dia kata. Dia tak kisah apa yang masyarakat atau ahli keluarga lain nak fikir tentangnya dan tambah-tambah sekarang ni saya dah tak boleh lagi makan bersama BBQ kegemarannya. 

“Apa yang penting dia nak saya bahagia.” 

Terima kasih ayah, semoga kita ke Syurga bersama…

Sometimes I feel that my father is so simple. Yet, so profound.

A lot of what he says is almost common sense; it doesn’t take a lot for anyone to come up with what he said. In fact, many would claim to hold the same beliefs!

But what I think makes my father different is how he actually truly means what he says.

If he thinks that simply, he acts simply. When push comes to shove, he does exactly what he says.

He doesn’t struggle with what society thinks, what our relatives would think, how it would mean I can’t eat his favourite BBQ with him anymore… His sole concern was really just my happiness.

Maybe that’s the reason why I always feel so much weight in his words. Because he actually means what he says.

Maybe part of wisdom is that. Being a man of your words.

Syukur Alhamdulillah admin mendengarnya. Bertuah Jinghan ada bapa yang memahami. Admin doakan semoga keluarga ini dikurniakan taufik dan hidayah serta semoga Jinghan jugak sentiasa istiqamah dengan apa yang dilakukannya.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! BeritaSteady
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @BeritaSteady

Sumber dari FB Jinghan Naan


Apa Kata Anda?