SERAM! 7 Kontroversi Filem Dukun Yang Wajib Anda Tahu Sebelum Menonton!

Selepas 12 tahun disimpan tanpa khabar berita, filem seram kontroversi ‘Dukun’ akhirnya bakal menghantui diri anda selepas ditayangkan Khamis ini, 5 April 2018.

Sekiranya anda tidak tahu mengenai filem ini, ‘Dukun’ adalah sebuah filem tempatan sensasi yang diilhami oleh kisah kehidupan sebenar wanita sihir wanita terkenal yang dikenali sebagai Mona Fandey. Filem ini pada mulanya diharamkan kerana terlalu sensitif, kerana ia sangat dekat dengan kehidupan sebenar Mona Fandey yang berlaku sekitar awal 2000-an.

Apabila firma pengeluaran Astro Shaw mengumumkan tarikh pelepasan baru filem itu pada akaun Instagramnya pada 1 April, ramai yang fikir ia adalah ini sebuah penipuan sempena April Fool? Mengejutkan kami, pengumuman itu sah dan sekarang orang ramai tidak sabar-sabar untuk menonton di panggung.

Pelakon utama Dukun, Umie Aida, memberitahu Berita Harian bahawa dia juga tidak menjangkakan filem itu akan ditayangkan.

Filem init melibatkan pelakon iseperti Ramli Hassan, Faizal Hussein, Adlin Aman Ramli, Nam Ron, Bront Palarae, Hasnul Rahmat, Awaa Vanja, Elyana, Sofi Jikan dan Chew Kin Wah.

Sebelum anda bersama rakan-rakan merancang mahu menonton filem ini tengah malam di pawagam, anda dinasihatkan untuk mengetahui lebih banyak infi tentang filem ini.

Berikut adalah tujuh perkara yang dirangkumkan oleh kami wajib anda ketahui sebelum anda menonton filem ‘Dukun’:

Baru-baru ini, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) kesal dengan tindakan pihak berkuasa mengklasifikasikan filem Dukun sebagai P13, atau penonton melebihi usia 13 tahun dengan pemantauan ibu bapa.

Ketua Aktivis (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, filem tersebut tidak sesuai untuk ditonton oleh kumpulan peringkat umur berkenaan. Menurut laporan dari Utusan Online, Nadzim berkata, filem-filem sebegini sepatutnya perlu diberi perhatian sewajarnya kerana ia bukan saja memaparkan budaya ganas dan tahyul, malah boleh memberikan kesan negatif kepada penonton.

2. Disenarai Saat Akhir

Penasihat Budaya dan Filem PPIM, Ahmad Idham, yang mempersoalkan mengapa filem Dukun dimasukkan dalam senarai tayangan di pawagam pada saat-saat akhir.

Susulan dari hal ini, Pengedar filem aksi Qhaliq, AIFA Motion Pictures Sdn. Bhd. akan menghantar surat rasmi kepada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) untuk menarik balik tayangan cerita tersebut yang sepatutnya bermula pada 5 April ini. Tarikh yang sama filem Dukun bakal ditayangkan.

Menurut dari laporan Kosmo, Ahmad Idham juga mempersoalkan mengapa Dukun diberi laluan istimewa oleh Skim Wajib Tayang untuk ditayangkan secara tiba-tiba malah mendapat sehingga 100 buah pawagam untuk tayangan.

3. Tipah Tertipu!- Hantu Kebaya Merah Hanya Gimik

Kita semua telah tertipu. Baru-baru ini, video viral seorang wanita yang berpakaian kebaya merah viral di media sosial, tetapi ramai juga mempersoalkan kesahihan rakaman itu. Walaupun banyak yang mendakwa ia dalah sebahagian promosi filem Fazura yang akan datang ‘The Legend Of Pontianak’, di mana dia memakai kebaya merah yang sama.

Ya, ia adalah untuk filem ini, tetapi tiada siapa yang terfikir wanita kebaya merah itu adalah ‘Dukun’. Astro Shaw kemudiannya mendedahkan bahawa ia adalah sebahagian daripada promo untuk ‘Dukun’ untuk membuat semua orang ketakutan. Jadi jangan bimbang anak-anak, bukan Pontianak, hanya bomoh pembunuh..

4. Filem Disekat Untuk Tayangan Pada Tahun 2006

Dukun merupakan sebuah filem yang diadaptasi dari kes pembunuhan berprofil tinggi yang melibatkan ahli politik Datuk Mazlan Idris dan Mona Fandey yang didakwa seorang pengamal ilmu hitam.

Berikutan itu, Lembaga Penapisan Filem Negara (LPF) telah mengharamkan filem tersebut kerana jalan ceritanya yang kontroversi serta menyinggung perasaan keluarga yang terlibat.

5. Mona Fandey Seorang Bekas Penyanyi

Jika anda membesar di era 90an ini atau benar-benar mengikuti perkembangan kes Mona Fandey, anda pastinya akan mengetahui fakta ini sekarang. Tetapi kepada semua generasi baru di luar sana, Mona Fandey sebenarnya bermula sebagai penyanyi pop.

Dia mengeluarkan sebuah album yang dipanggil Diana 1 pada tahun 1987 yang akhirnya gagal, namun dia mempunyai beberapa single terkenal iaitu ‘Ku Nyanyikan Lagu Ini’.

VIDEO :

Mona Fandey kemudian menukar kerjayanya dari seorang penyanyi pop kepada seorang bomoh. Kenyataan yang menyenangkan: Di ‘Dukun’, bukannya menggunakan nama Mona Fandey sebagai nama watak utama, ia telah diubah menjadi Diana Dahlan. Hmm … Macam sesuatu je nama tu!

6. Umie Aida Kini Berhijab

Watak utama dalam filem Dukun yang memegang watak Diana Dahlan dilakonkan oleh Datin Paduka Umie Aida yang sudah bertudung sejak tahun 2014. Namun pasti ramai yang keliru jika melihat penampilan Umie Aida dalam filem ini tidak mengenakan tudung.

Elyana dan Datin Paduka Umie Aida

Sudah terang lagi bersuluh, yang pastinya filem ini menjalani penggambaran pada 12 tahun dahulu dan ketika itu Umie belum lagi berhijab. Namun menariknya peminat boleh melihat Umie di dua pandangan yang berbeza.

7. Filem Ini Sudah Bocor

Filem yang menjalani penggambaran pada tahun 2006 itu dilaporkan sudah dapat ditonton di laman Facebook. Difahamkan hampir keseluruhan filem itu sudah bocor. Menerusi beberapa perkongsian ‘link’ daripada pihak tertentu, filem arahan Dain Said itu dapat ditonton selama 1 jam 35 minit.

Difahamkan filem yang bocor itu memaparkan hampir keseluruhan jalan cerita filem terbabit. Bagaimanapun, menurut sumber, penamat filem yang dimuat naik itu bukan penamat sebenar kerana proses suntingan belum selesai. Jadi kenalah tonton sekali lagi bila ia ditayangkan 5 April ini.

Sumber :  Kosmo, Utusan & HarianMetro

Kredit; Soyalemon


Apa Kata Anda?