[VIDEO] Puteri Johor Beri Sokongan Terhadap Zaibo Hadapi k4nser

PETALING JAYA: Puteri Johor Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim meluangkan masa melawat pelakon veteran dan pelawak Zainal Ariffin Abdul Hamid atau lebih dikenali sebagai Zaibo, yang kini bertarung dengan k4nser.Dalam siaran Facebook di The Royal Johor pada Isnin, Tunku Aminah diiringi oleh suaminya Dennis Muhammad Abdullah serta wakil dari Yayasan K4nser Laksamana Johor yang hadir di kediaman Zaibo di Rengit, Batu Pahat.

Tun Aminah melawat Zaibo selepas membaca nasibnya bagi memberi sokongan untuk pelakon itu berjuang menentang k4nser.

Zaibo, 62, disahkan menghidap k4nser esofagus tahap empat pada tahun ini. Dia sudah dua tahun berhenti berlakon.

Kekanda Tunku Aminah iaitu Almarhum Tunku Abdul Jalil Iskandar Sultan Ibrahim tew4s dalam melawan k4nser pada 5 Dissember 2015.

Zaibo membintangi sitkom Malaysia Spanar Jaya (1999 hingga 2005) serta filem-filem seperti fantasi muzik Magika dan Awan Dania The Movie.

Dia juga memainkan peranan kecil dalam filem Hollywood, Anna dan King.

Zaibo juga terkenal kerana wataknya sebagai penjual mi rebus dalam sitkom dari Singapura iaitu Under One Roof pada tahun 1990, yang pertama kali disiarkan pada tahun 1995.

“Saya membesar ketika menonton Under One Roof. Saya memberitahu suami saya betapa lucunya dia dan menunjukkan kepadanya video tentang Zaibo, ” kata Tunku Aminah bercerita mengenai pelakon itu.

Dalam pada itu Bernama melaporkan Zaibo bersedia untuk memberikan kerjasama dan kembali ke dunia seni sekiranya keadaan kesihatannya mengizinkan.

Menurut Zaibo, baru-baru ini dia dihubungi oleh sebuah syarikat penerbitan yang merancang untuk menerbitkan semula sitkom ‘Spanar Jaya’, sekali gus mengharapkan penglibatan dirinya.

Beliau menyatakan sanggup memberikan kerjasama dan berkongsi pengalaman dalam penerbitan sitkom berkenaan untuk versi yang baharu.

“Bagaimanapun buat masa ini saya hanya mahu memfokuskan kepada keluarga dan dalam masa yang sama keadaan kesihatan membuatkan saya perlu berehat buat seketika. Nak cuci tangan 100 peratus mungkin saya tak boleh… Rindu tu tetap ada.“Saya juga mahu menyatakan berbanyak terima kasih kepada mana-mana pihak yang prihatin dan membantu saya dalam keadaan saya sekarang ini,” katanya ketika ditemui pemberita selepas lawatan Tunku Puteri Johor Tunku Aminah Sultan Ibrahim bersama suami baginda Dennis Muhammad Abdullah di kediamannya di Rengit pada Isnin.

Tambah Zaibo lagi, dia juga berterima dengan ‘rombongan’ dari istana kerana prihatin dengan keadaannya dan dalam masa yang sama juga berterima kasih kepada pihak yang menularkan kisahnya sehingga menerima pelbagai jenis bantuan dan juga sumbangan.

Dalam pada itu, isterinya Siti Hawa Sawal, 52, menyatakan pihak keluarga tidak mempunyai halangan sekiranya Zaibo ingin kembali aktif dalam bidang seni sekiranya keadaan kesihatan menunjukkan perkembangan yang positif.

BACA BERKAITAN : Doakan Zaibo, Kesihatan Agak Lemah Tapi Bersemangat

Katanya, mereka sekeluarga juga tidak mahu menghalang perkara yang diminatinya itu kerana jiwa Zaibo telah sebati dengan dunia hiburan, yang mana itulah pekerjaan utamanya.

“Berkenaan keadaan kesihatan abang (Zaibo) dia bertambah baik dan mengharapkan ia terus positif.“Buat masa ini abang masih menjalani rawatan rutin di Klinik Kesihatan Rengit. Kami juga sekeluarga gembira dan bersyukur dengan pihak yang datang melawat kami, termasuklah pihak istana yang datang pada hari ini,” katanya.

VIDEO PENUH :

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @BeritaSteady

Sumber : Mstar


Apa Kata Anda?