Kenali Melayu Cocos. Bangsa Melayu yang sudah tinggal di Australia ratusan tahun lamanya

Tahukah anda terdapat sebuah pulau yang didiami oleh orang Melayu tetapi terletak jauh beribu batu daripada Malaysia?

Dikenali sebagai Kepulauan Cocos ataupun Keeling Islands, pulau ini merupakan sebuah wilayah yang terletak di bawah pemerintahan kerajaan Australia.

Bendera Kepulauan Cocos

Penduduk di sini dikenali sebagai Melayu Pulau Cocos dan merupakan komuniti masyarakat yang membentuk kumpulan etnik terbesar menetap di Kepulauan Cocos dan sebahagian lagi orang berkulit putih.

Mereka beragama Islam dan masih mengamalkan adat Melayu seperti bercakap dalam Bahasa Melayu, memakai pakaian tradisional seperti baju kurung dan juga baju Melayu.

Kepulauan ini pada mulanya telah dijumpai oleh William Keeling pada tahun 1609. Maka, sebab itu terdapat nama Keeling pada pulau itu.

Pada awal abad ke-19, pulau ini buat settlement dengan pedagang Scottish. Jadi, William Keeling pun membawa masuk orang-orang Melayu dari Tanah Melayu ke Pulau Cocos ini untuk bekerja di ladang copra.

Ini setem Australia.

Macam mak mak kita kan tengah buat kerja, pakai kain batik. Tapi in real life, dorang warga negara Australia. Duduk jauh gila dari Malaysia.

Kalau nak tengok camne kehidupan dorang kat Coscos Island, boleh tengok kat sini. Seriuos macam kat kampung.

Oh, lupa nak bagitahu. Coscos Island ni bawah Australia tau.

Jata rasmi kerajaan

What amazet me, Islam dorang still kuat even jauh dari negara-negara Islam yang lain, even under Australia government and pulau yang kecik je. Proud to be part of malay.

Terima kasih pada kerajaan Australia sebab menyokong mereka dari segi keuwangan dan ekonomi.

 

 Sumber : Irfan Mazuki Kredit; Ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady


Apa Kata Anda?