“Saya Tahu Saya Akan ‘Banjir’ Dengan Air Mata Saya”- Cikgu Kongsi Kisah Keputusan UPSR Adik Ayub yang Sangat Menyentuh Hati.

Sekarang ini kita selalu disajikan di media-media massa dan media sosial tentang kejayaan adik-adik kita memperoleh kejayaan dalam peperiksaan.

Di media sosial tersebar tentang hadiah-hadiah menarik yang diperolehi oleh adik-adik ayng berjaya dalam UPSR, PMR dan SPM. Tetapi sedarkah kita ramai orang yang kurang bernasib baik diluar sana yang tidak mempunyai nasib baik seperti orang lain.

Kisah keputusan UPSR adik Ayub yang sangat menyentuh hati – Kami akan berkongsi kepada anda tentang kisah seorang murid yang bernama Ayub bin Mohadjar, yang mencatat keputusan 4A1B dalam UPSR baru-baru ini.

Kisah ini telah di kongsikan oleh guru kelasnya sendiri dilaman facebook yang bernama As Syahid. Mari kita sama-sama membaca kisah ini. Bacalah walaupun panjang kerana cerita ini pasti menyentuh hati anda..

SAYA PERLU MENCERRITAKAN KISAH INI.

Ayub bin Mohadjar, anak orang kampung sahaja. Adik beradiknya sangat ramai. Pernah dahulu saya mengajar abangnya Syuaib dan tahun lalu kakaknya Siti Khadijah.

Ayub mempunyai dua lagi adiknya di Tahun 5, 3 dan 2. Masih ada kakak yang bersekolah di sekolah menengah harian. Bermakna tujuh kesemuanya.

RUMAH AYUB

Ayahnya bekerja kampung sahaja – sesekali saya melihat abangnya Syuaib atau Ayub membantu ayahnya di kampungnya. Rumah yang didirikan tanpa cat yang indah dan berhias. Tahun lalu, rumah mereka antara yang dipukul ribut.

Allah mentakdirkan waktu itu saya masuk ke rumah bersama suri rumah saya, anak lelaki saya dan sahabat saya pensyarah di IPG Puan Umaimah Mohd Idris. Kami memberikan bantuan sedaya yang mampu.

Hati saya pilu dan sebak melihat pingat kebanggaan yang dicapai di sekolah digantung tepi almari rak yang usang, begitu juga itulah sahaja rak yang menempatkan semua buku dan alatan tulis.

Masih ingat lagi, senarai barangan Hari Raya yang belum dibeli yang saya nampak di atas meja untuk setiap adik -beradiknya. (Yes, i cried )

Lawatan sekolah ke Seremban menaiki komuter dan ETS baru-baru ini sebetulnya dibayar sepenuhnya oleh seorang guru (diminta untuk dirahsiakan) kerana pada awalnya dia sudah berkata dia tidak mampu untuk pergi berhibur walau sekali dalam hidupnya. Bukan keperluan mengikut kata keluarganya.

SEORANG YANG PEMALU

Ayub; saya sifatkan seorang anak yang pemalu, sekadar ‘ pengikut – follower’, tidak tahu apa yang dimahukannya. Periang dan potensi diri belum diluahkan lagi.

Sepanjang tahun sekadar paling kuat 2A atau 1A. Saya sentiasa menitipkan nasihat di telinganya. Malah, leteran itu sentiasa dan acap kali tanpa jemu. Tanggungjawab saya.

”Ayub, ingatlah , emak ayah bukan orang senang“

“Ayub, kurangkan main”

“Ayub, kalahkan kakak Siti yang dapat 3A2B tu”

“Ayub, tengok ayah, kesiankan kerja susah”

”Ayub, dirikan solat “

Ayub hanya sekadar senyum tersengih. Tapi, saya tahu ayat-ayat saya sampai masuk ke dalam hatinya. Saya selalu teringatkan emaknya menghantar mereka adik-beradik satu motor beramai-ramai.

Atau, kadangkala, Ayub atau kakaknya berjalan kaki dahulu sebelum diambil ibunya. Ia seperti adegan drama yang amat melekat dalam hati saya. Begitu jugalah gambaran dalaman rumah Ayub. Sentiasa di kepala.

DIHARI KELUAR KEPUTUSAN UPSR

Kelmarin, selaku guru kelas saya memanggil nama Ayub untuk keputusan UPSRnya, saya tahu saya akan ‘banjir’ dengan air mata saya. Saya melihat ayah Ayub sendiri sedang berdiri berdebar.

“Bahasa Melayu Pemahaman A, Bahasa Melayu Penulisan A”

Saya lihat riak mukanya lagi.

”Matematik A dan, Sains A”

Saya lihat air mata Ayub sudah mengalir. Ya, dia tidak percaya. Kejutan buat dirinya. Kejutan buat warga guru. Kejutan buat keluarganya juga.

Ketika mahu menyebut keputusan Bahasa Inggerisnya ialah B, saya sudah menangis hiba. Saya lihat ayahnya menangis kegembiraan. Anaknya tidak mendapat 5A tetapi dia gembira anaknya memperoleh 4A 1B. Suatu yang tidak disangka selama ini.

SEMUA MENANGIS

Saya menangis kerana terkenangkan keluarganya yang susah. Betapa sukarnya saya selaku cikgu mahu menyuruh anak murid lelaki untuk berubah dan konsisten belajar.

Saya membayangkan juga rumahnya yang dipukul ribut. Saya terkenangkan ‘senarai’ itu. Saya terkenangkan rak almari itu. Saya terkenangkan atap rumah yang terbang hampir hilang semuanya.

Saya terkenangkan Ayub yang membantu bapanya di kebun atau kerja-kerja kampung. Saya terkenangkan Ayub yang sentiasa pemalu dan tersenyum, tidak pernah menangis selama ini, tiba-tiba menangis dengan hiba dan sebak atas kejayaan yang tidak disangkanya sendiri.

Masyaallah. Kisah keluarga ini benar-benar satu inpirasi buat saya. Tentang percaya kepada misi mendidik anak bangsa hingga ke semangat yang terakhir.

Akhirnya, hampir semua warga guru dan ibu bapa turut menangis mengikut air mata saya, apalagi selepas itu ayahnya datang memeluk erat anaknya. Ayahnya yang garang dan tegas – sentiasa ditakuti anak-anaknya. Ayahnya yang selalu berharap dari jauh. Namun, kasihnya hari itu telah ditunjukkan.

BELAJAR SESUATU

Allah. Allah. Allah. Allahuakbar. Saya tidak akan lupakan kemanisan ini sepanjang hidup. Ia lebih bererti menjadi seorang ‘cikgu kampung’ daripada menjadi orang yang berbaju kemas, bertali leher di pejabat berhawa dingin.

Hidup saya lebih bermakna di sini. Ia menambah nilai kepada diri keseluruhannya. Demi Allah. Untuk tuhanku.

Tahniah Ayub, cikgu belajar sesuatu daripada kamu tentang hidup.

Sayu baca kisah adik Ayub ini. Ya betul, ramai rasanya yang melalui kehidupan susah seperti adik Ayub dan berjaya mengecapi keputusan yang cemerlang. Namun, jadikanlah kisah adik Ayub ini sebagai pengajaran bersama kita juga. Bukan senang nak senang. Yang penting kena berusaha. Sumber facebook yang bernama As Syahid.

Mesti Ramai yang merasa keharuan dan sebak dengan cerita ini. Hakikatnya, Ayub bukanlah satu-satunya murid yang sebegitu. Terlalu ramai seperti Ayub di luar sana. Di pedalaman Sabah, Sarawak, ceruk hujung Kelantan, malah di mana-mana.

Walaupun Cerita Ini Kisah Lama Tapi cukup ingatkan Kita tentang Perngorbanan Cikgu dan Ibu Bapa yg berkerja keras atas kejayaan kita sekarang ini. Harap pembaca boleh mendapat manafaat dan inspirasi dari kisah ini. Semoga Ayub sekarang ni berjaya dimana saja berada. Sekian share dan like page Aku stress !!


Apa Kata Anda?