Tanggungjawab Menjaga Ibu Bapa S4kit, Siapa Yang Wajib Sebenarnya?

Tanggungjawap Menjaga Ibu Bapa S4kit, Siapa Yang Wajib Sebenarnya? Artikel ini dipetik daripada ustazah Noor Laila Aniza Binti Zakaria untuk permahaman bersama dalam hal kewajiban sebenar menjaga ibu bapa yang s4kit. Jadi tidak akan berlaku, sama ada anak lelaki atau anak perempuan hatta menantu sekali pun bertelagah dalam soal menjaga ibu dan ayah yang telah tua.

SIAPA YANG WAJIB MENJAGA BILA IBU BAPA S4KIT?

BISMILLAH… Hukum berbuat baik anak2 terhadap ibu bapa samada ibu bapa. kandung/mertua/angkat/tiri/susuan adalah terletak di atas bahu anak2 perempuan & anak2 lelaki. Ada pun hukum menjaga ibu bapa yg s4kit yakni ibu bapa kandung adalah terletak atas bahu anak2 perempuan dan anak2 lelaki.Tidak ada sesiapa yg terlepas sekalipun perempuan itu telah berkahwin,maka jika s4kit,semua anak2 bertanggungjawab berbakti pada ibu ayah yg melahirkannya samada dia anak perempuan atau anak lelaki,telah berkahwin atau pun belum.

Bukan Setakat Anak Lelaki

Bukan anak lelaki sahaja perlu dipertanggungjawabkan dan tidak benar anak perempuan terlepas dari menjaga ibu bapa yg s4kit. Disebabkan anak lelaki sahaja yg disebut ‘wajib’ menjaga ibu ayah yg s4kit,maka tugasan itu seterusnya diserahkan pula kepada menantu perempuan untuk menjaganya.Ini sama sekali tidak benar. Seandainya yg s4kit itu ialah ibu bapa kandung isteri,maka isteri berhajat menjaganya,suami tidak boleh menghalang,bahkan suami tersebut perlu sama membantu dan menyediakan kemudahan untuk sama2 menjaga.

Nafkah

Hal ini kerana apabila seorang perempuan berkahwin ,dirinya dan segala yg dibawanya adalah di bawah tanggungjawab suaminya termasuk nafkah ibu bapa isteri( jika mereka org susah/ perubatan) perlu ditanggung menantu lelaki tadi menurut kemampuannya. Justeru tidaklah perlu dikhuatiri ibu bapa yg ada anak2 perempuan sahaja,maka anak2 perempuan tadi akan ikut suami lalu ibu bapa yg tua ini akan terabai.Kerana menantu lelaki tadi wajib bertanggungjawab penuh atas kedua ibu bapa isterinya.Di sinilah pembelaan Allah terhadap semua ibu bapa dan tidak terkecuali samada ia ibu bapa kandung atau pun ibu bapa mertua.

Jangan Berkira

Setiap anak sama2 semua membantu tetapi bantuan itu tak semestinya sama. Ada yg terlebih senang,maka berilah lebih. Ada adik beradik yg susah ,jgn ditambah susah mereka. Begitu juga tugas menjaga ibu bapa yg s4kit.Ada yg senang wang ringgit,tapi masa dan komitmennya tinggi,berjauhan,maka yg kurang komitmen atau berdekatan ibu ayah,bolehlah menjaga org tua yg s4kit dan yg berjauhan tetap boleh menjenguk dan berbakti mengambil alih bila pulang bercuti/ dibawa ibu ayah tinggal bersama melihat kepada kesesuaian dan kesanggupan.

Hukum Suami Tidak Benarkan Jaga Ibu Bapa S4kit

Jika suami menghalang isteri menjaga ibu bapanya yg s4kit, bermakna suami telah memerintahkan isteri berbuat maksiat yakni memutuskan hubungan ibu ayah dan anak dan hukumnya haram.Bahkan suami sendiri telah berbuat maksiat kerana tidak berbuat baik pada ibu bapa mertuanya. Begitu juga isteri yg menghalang suami menjaga ibu bapanya yg s4kit,maka hukumnya haram dan isteri tersebut berbuat dosa.

Menantu Wanita

Ada pun untuk menantu perempuan,tidak diwajibkan menjaga ibu bapa suami yg s4kit. Bahkan suami yg wajib menjaganya.Boleh berbincang dgn isteri jika dia mampu membantu dan beri upah kepada isteri menjaga ibu bapa yg s4kit bagi pihak suami hatta jika isterinya suri rumah sekalipun. Upah ini dgn kata lain,duit lebih untuk isteri yg mana wajib diberikan upah jika suami memerintahkan isteri berbuat demikian melainkan isteri redho dan berlapang dada.

Atau jika suami mampu

Maka sediakan pembantu meringankan tugasan isteri(saudara mara/ adik beradik yg lain sentiasa dtg membantu juga dikira sebagai pembantu).Jgnlah kita melabel menantu yg menolak menjaga ibu bapa mertuanya yg s4kit adalah menantu yg tidak baik,tetapi inilah hukum asasnya di sisi Allah. Adapun jika isteri tadi sedia menjaga menantunya yg s4kit,maka pahala besar buatnya di atas kesabarannya yg tinggi.Jgn pula dimarah2 isteri jika dia penat,dan jangan pula diarah itu ini ,diherdik sesuka hati dan terus meletakkan isteri tadi dalam tekanan emosi.

Berlemah lembut Dengan Isteri

Lihatlah kemampuan isteri,bertanyalah kesediaanya dgn penuh hikmah ,sediakanlah segala keperluan ,jgnlah berkira dgnnya dan hargailah bantuannya.Janganlah hanya tahu memerintah isteri sedangkan perintah itu membebankan tanpa ada sifat belas dan tolak ansur.Begitu juga dgn anak2 perempuan yg lain wajib sama2 turut serta menjaga ibu kandung yg s4kit.

Tidak Mahu Jaga Ibu Bapa

Adalah sgt pelik untuk kita tidak mahu menjaga ibu bapa kita yg telah tua apatah lagi jika mereka s4kit.Amatlah pelik juga jika ada suami yg menghalang untuk isteri memberi belanja kepada ibu bapa isteri dgn alasan duit itu perlu disimpan untuk bantu suami.Atau suami yg kedekut dgn ibu bapa mertuanya dan berkira2 menjaga ketika ibu bapa mertua itu s4kit.

Muafakat

Semuanya bergantung kepada muafakat & jgnlah kita berbuat hukum bukan2 kerana adat & tradisi & jgnlah kita mudah melabel seseorang itu salah. Apabila kita diuji dgn menjaga ibu bapa yg s4kit perlulah persiapan mental dan emosi yg rapi, keperluan2 dan tempat tidur yg selesa.Jangan sekadar mahu menjaga,tetapi keselesaan tidak diberi ,malah setiap hari pelbagai hamburan kita keluarkan kepada ibu & bapa yg s4kit. kupasan perbincangan ini panjang.Perlulah berguru dan faham sehabis baik dan jgn sebarkan hanya dengan sepatah dua penerangan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! BeritaSteady
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @BeritaSteady

Sumber : Ustazah Noor Laila Aniza Binti Zakaria via KL Menjerit


Apa Kata Anda?