Walaupun kurang upaya, tetapi tetap gigih bekerja demi mencari rezeki

Golongan orang kurang upaya (OKU) merupakan sebahagian daripada masyarakat. Oleh itu, mereka mempunyai kesaksamaan hak dan peluang untuk menjalani kehidupan seperti anggota masyarakat yang lain.

VIDEO:

Pendekatan berasaskan hak dan juga perlindungan wajar digunakan bagi menjamin kepentingan dan kesejahteraan warga OKU.

Orang kurang upaya adalah seseorang yang mempunyai ketidakupayaan jangka masa panjang daripada segi fizikal, mental, intelektual atau pancaindera yang apabila berhadapan dengan pelbagai halangan mungkin tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya dan secara efektif dalam masyarakat.

Kadang kala apabila kita menghadapi kesukaran, kita akan bertanya kepada diri sendiri: Mengapa saya bekerja keras? Jawapan yang biasa adalah kerana masih ada kehidupan untuk dinikmati dan keluarga yang perlu disara.

Malah, terdapat beberapa cara yang terbaik untuk menyelesaikan masalah ini. Anda boleh mengambil bahagian dalam beberapa aktiviti sosial untuk memupuk beberapa kepentingan peribadi; atau apabila anda bekerja sebagai sukarelawan, anda boleh berhubung dengan orang dalam bidang yang berbeza.

Sebagai contoh, apabila sukarelawan bekerja untuk mencapai misi dengan bekerja secara berkumpulan, kita boleh mendapat ganjaran tambahan dalam aktiviti ini. Anda akan berpeluang bekerjasama dengan sekumpulan orang tua yang berpengalaman dalam hal ehwal dunia dan kefahaman mereka dalam kehidupan.

Seperti lelaki di dalam video ini, walaupun seorang yang kurang upaya, beliau tidak menjadikan kelemahannya itu sebagai penghalangnya untuk bekerja keras demi untuk mencari rezeki yang halal.

Oleh itu, tidak ada alasan bagi orang yang mempunyai fizikal yang sempurna untuk berhenti berusaha dalam mencapai kejayaan.

Sumber: Era Baru

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady


Apa Kata Anda?