‘Sangat Mengguris Hati Seolah-Olah Kami Tak Buat Apa-Apa’ – Bapa Nurliyana Terkilan Dengan Dr Rafidah

Pakar buah pinggang Dr Rafidah Abdullah ada memberi kenyataan mengenai pesakit hyperparathyroidism, Nurliyana Abdul Razif yang mendapat perhatian seluruh negara ketika ini. Antara lain, pakar ini berkata komplikasi yang dialami oleh Nurliyana boleh dielakkan jika dibedah sejak awal.

Artikel berkaitan: Nasi Sudah Jadi Bubur, Tak Mungkin Penyakit Jadi Teruk Sebegini Kecuali.. – Dr Rafidah Abdullah

Pendapat Dr Rafidah itu menerima pelbagai reaksi netizen yang beranggapan dia tidak sensitif dengan penderitaan yang dialami pesakit itu.

Bapa luah rasa terguris

Turut meluahkan rasa kecewa adalah bapa kepada Nurliyana sendiri. Menurutnya dia telah menjaga anaknya dari kecil dan mengenali pakar buah pinggang di Hospital Seremban, Hospital Serdang dan Subang Jaya Medical Centre.

Tambahnya kenyataan dikeluarkan Dr Rafidah itu sangat membuat dia terasa hati seolah mereka sekeluarga tidak mengambil inisiatif untuk merawat Nurliyana. Abdul Razif juga meminta pakar itu supaya menghubunginya untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan sebab terjadinya keadaan Nurliyana.

Ini respon  ibu saudara Nurliyana

Pergi tanya kawan baik dekat Hospital Serdang untuk faham kes

Tak perlu menyatakan kesalahan kepada pesakit

Netizen yang bersimpati dengan nasib menimpa Nurliyana meninggalkan komen kecewa dengan ulasan Dr Rafidah yang seperti tidak mempunyai empati dengan apa yang melanda. Mereka juga merasakan Dr Rafidah perlu lebih sensitif apatah lagi pesakit sedang kritikal di hospital.

Sumber: Facebook

Kredit; Ohbulan


Apa Kata Anda?