‘Tidurlah Sayang, Tidurlah Berehat.. Aku Redha Tapi Aku Hanyalah Insan Biasa’

Bagi seorang pesakit kanser, kami percaya tiada apa yang lebih membahagiakan selain mendapat sokongan padu daripada ahli keluarga dan sahabat terdekat. Kata-kata semangat dapat membantu mereka lebih kuat mengharungi dugaan yang telah ditakdirkan Allah SWT.

Seperti yang dikongsi lelaki ini di Facebook, pada pagi Jumaat 30 Mac isteri tercinta telah pergi buat selama-lamanya. Dia melihat sendiri betapa kuatnya sang isteri melawan sakit kanser sehingga nafas yang terakhir. Sebak!

‘I nak tido… I nak tido… I penat sangat’

Pagi Jumaat 30 March jam 8.53 pg. Dr menjalankan procedure untuk intubate dan sedate Nuha. Nuha bernafas laju drpd jam 10 malam smpai pg. Restless smpai tak boleh tido.”I nak tido…I nak tido… I penat sangat” kata dia. Sebelum diintubate sempat ak pesan kepadanya “sayang selawat sayang, zikir, mengucap”. Itu adalah kali terakhir Nuha dalam keadaan sedar sebelum ditidurkan.

Tidurlah sayang

 Setelah seminggu dimasukkan ke ICU, pagi Jumaat 6 April jam 8.18am nuha menghembuskan nafasnya yg terakhir. Tidurlah sayang. Tidurlah berehat. You have gone through a lot. Ak yang melihatnya setiap hari pon tak tahan inikan kamu yang sendiri mengalaminya. Kuat sungguh sayang. kadang ak ada cakap “you tau tak u ni kuat. tak semua orang mampu menanggungnya even myself i doubt it”. Semoga Allah gantikan segala kesakitan dan kesabaran yg sayang alami di dunia ini dengan ganjaran syurganya. Amiin. Ak sentiasa mendoakan kesejahteraan kamu di sana. Ayfa juga bila sudah besar dan pandai berkata-kata nnti

Allahumma firlaha warhamha waafiha wa’fuanha

Alhamdulilah aku puas dapat menjagamu

Alhamdulillah aku puas sebab dpt berada disamping dan menjaga kamu drpd awal2 diagnose hinggalah ke hembusan nafas terakhir. Ak juga puas sebab dapat memandikanmu dan menyambutmu di liang lahad. Aku redha tapi ak hanyalah insan biasa, punya rindu dan punya kesedihan.

Alhamdulillah ramai dtg menziarahi kamu, mendoakan dari jauh dan dekat. Alhamdulillah kamu disolatkan oleh jemaah solat jumaat dan Alhamdulillah kamu dikebumikan di hari jumaat, penghulu segala hari. Alhamdulillah juga sejurus selepas selesai pengebumian dan bacaan talkin hujan pon turun dengan lebatnya ibarat turut menangisi pemergian kamu. Umi Ayfa seorang yang hebat dan kuat. Al-fatihah.

Doktor yang merawat turut sebak

Sumber : Ahmad Fadhli Osman

Kreditl Ohbulan


Apa Kata Anda?