[FOTO & VIDEO] Ratu Cantik Miss Intercontinental Angkat Legenda Tun Fatimah, Netizen Gusar Kena Claim Lagi

Pertandingan ratu cantik Miss Intercontinental Malaysia mengumumkan national costume yang akan dibawa bertanding ke Manila, Filipina, 26 Januari ini.

Untuk edisi kali ini, wakil negara, Scarlett Megan Liew bakal memperagakan persalinan rona perak yang berinspirasikan serikandi Melayu Tun Fatimah.

Tun Fatimah serikandi Melayu

Tun Fatimah menjadi tema utama national costume untuk ratu Malaysia tahun ini. Direka Zamin Zawani dan Rizky, persalinan serba perak itu turut dilengkapi dengan keris panjang dan perisai untuk menonjolkan semangat perwira Tun Fatimah.

Tun Fatimah adalah serikandi, legenda dan pahlawan disegani dalam sejarah Melayu. Dia merupakan anak Tun Mutahir, bendahara Melaka yang ketika kurun ke-16. Dia berkahwin dengan Sultan Melaka, Sultan Mahmud Shah.

Hikayat legenda Melayu

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Press Conference Miss Intercontinental Malaysia 2018 yang mempamerkan National Costume rasmi @scarlettmeganliew yang terinspirasikan dari hikayat lagenda Tun Fatimah sewaktu kesultanan Melaka dahulukala. Hasil rekaan pereka @zaminzawani .. . 🎥 from @rentaksejuta .. . #missintercontinentalmalaysia2018 #missintercontinentalmalaysia #missintercontinental #missintercontinental2018 #missmalaysia #pageant #pageantry #pageantnews #pageantinfo #pageantworld #pageantinstagram #pageantportal #beauty #beautyqueen #beautyinfo #beautycontest #beautyworld #queen #sash #crown #malaysiapageantnews #mpn

A post shared by Malaysia Pageant News (@malaysiapageantnews) on

Takut kena claim

Sumber: Malaysia Pageant NewsZamin ZawaniMiss Intercontinental Malaysia / Ohbulan


Apa Kata Anda?