[VIDEO] Alhamdullilah, Akhirnya Mereka Temui Sebahagian Daripada Badan Pesawat Lion Air.

Kotak hitam Lion Air mungkin ditemui

JAKARTA: Pasukan mencari dan menyelamat Indonesia mempunyai petunjuk kuat bahawa bunyi dalam air yang mereka dengar adalah daripada kotak hitam pesawat penumpang Lion Air yang terheempas bersama 189 orang, minggu ini, kata ketua tentera negara itu, hari ini.

Ketua tentera, Hadi Tjahjanto memaklumkan kepada pemberita bahawa penyelam sudah memeriksa lokasi terbabit, namun mereka berdepan kesukaran dengan arus deras.

“Kami berharap untuk melabuhkan sauh, malam ini dan menghantar jentera dalam air tanpa pemandu (ROV) sekali lagi.

“Saya pasti kita akan menemui kotak hitam dengan petunjuk kukuh ini. Bahagian utama pesawat tidak jauh dari sini,” kata Tjahjanto. SUMBER : BHARIAN ONLINE

Penampakan Sebagian Badan Pesawat Lion Air JT610 yang Ditemukan di Dasar Laut

Sebahagian badan pesawat Lion Air JT 610 yang jatuh di perairan Karawang ditemukan pada kedalaman 32,5 meter.

Penemuan puing badan pesawat ini disiarkan langsung di salah sebuah syarikat penyiaran swasta.

Dari rakaman video tersebut, terlihat puing dan bongkahan besar pesawat dari yang berukuran kecil hingga besar.

Selain itu, ada pula kad pengenalan maangsa dan kelihatan seperti bahagian ekor pesawat. Sebahagian badan pesawat Lion Air JT 610 yang ditemukan itu ditemukan sekitar pukul 5 petang.

Badan pesawat Lion Air JT 610 yang ditemukan pada jarak 40 kilometer dari lokasi berangkat pasukan penyelam di Marunda.

Lokasi badan pesawat Lion Air JT 610 yang ditemukan itu sesuai area yang sudah ditetapkan Basarnas, yakni dalam radius sekita 15 mil laut.

SUMBER : TribunNews

Bunyi ‘ping’ dipercayai daripada kotak hitam kapal terbang yang terh3mpas ke dalam laut minggu lalu dengan 189 penumpang dan anak kapal, semakin jelas.

“Bunyi ping semakin jelas. Kami sudah menghantar kenderaan yang dikendalikan secara jarak jauh dan mengesan serpihan besar di dasar laut.

“Kami mengesyaki ia adalah sebahagian badan pesawat,” kata Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (KNKT), Haryo Satmiko.

Sepasukan penyelam menyelam sejam 5.00 pagi untuk memetakan kawasan kotak hitam dipercayai berada, katanya, menggambarkan keadaan laut adalah normal.

Kakitangan di darat hilang hubungan dengan penerbangan JT610 Lion Air, 13 minit selepas Boeing 737 MAX 8 itu berlepas awal pagi Isnin lalu dari Jakarta, dalam penerbangan ke Pangkal Pinang.

Tiada yang terselamat dalam n4has itu. — Reuters

Tim Batalyon Intai Amfibi (Yon Taifib) Tentara Nasional Indonesia Angkatan Laut (TNI AL) dan dua jurnalis NET, Satria Purnatama dan Albert Sumilat, berhasil menemukan sebagian puing badan pesawat Lion Air JT-610. Puing-puing di dasar laut wilayah Tanjung Karawang ini ditemukan Rabu sore, sekitar pukul 17.10 WIB. Penemuan didapat oleh Tim Taifib 1 dan jurnalis NET pada penyelaman yang ke-6.

VIDEO EKSKLUSIF :

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @BeritaSteady

Sumber : KualaLumpurviral via TubeViral


Apa Kata Anda?