Bau tengik bawah rumah

Bau tengik bawah rumah

Jiran tetangga turut bersimpati dengan kejadian menimpa mangsa.

KOTA BHARU – Sekumpulan penduduk yang berkawal di sekitar rumah mangsa serangan didakwa orang minyak di Kampung Pengkalan Demit, semalam, terhidu bau tengik hingga mereka terbatuk-batuk.

Seorang penduduk, Mohd Fairuz Ab Rashid, 33, berkata, bau busuk itu dihidu kira-kira jam 12 tengah malam dan dipercayai datang dari arah bawah rumah mangsa, Nik Anis Ashira Kamarulzaman, 17.

“Ada penduduk yang terbatuk-batuk termasuk saya sendiri akibat bau kuat tersebut. Kami cari di bawah rumah, namun tak jumpa apa-apa,” katanya.

Mohd Fairuz berkata, dia baru sahaja berpindah rumah yang terletak berhampiran rumah mangsa pada 5 Mac lalu.

“Saya kerja di sebuah pasar raya dan akan turun bersama orang kampung mengawal keadaan pada jam 11 malam sehingga Subuh. Sudah sebulan saya tidak dapat tidur lena sebab perkara ini.

“Saya sendiri pun buntu memikirkan perkara ini sama ada hendak percaya atau tidak, tetapi inilah yang berlaku pada kami penduduk di kampung ini,” katanya.

Ketika bau busuk tersebut timbul, Anis Ashira yang berada di dalam rumah dikatakan menjadi gelisah dan kembali trauma hingga terpaksa ditenangkan oleh ibunya, Tengku Hasnah Tengku Yusof, 43, yang baru pulang kerana tinggal dan bekerja di Kuala Lumpur.

Sementara itu, bapa mangsa, Kamarulzaman Mat Yunus, 44, berkata, dia percaya kejadian orang minyak yang mengganggu penduduk sejak sebulan lalu adalah ‘ditujukan’ kepada anak gadisnya.

“Kalau ikutkan pandangan pengamal perubatan yang membantu kami, gangguan ini ditujukan kepada Anis Ashira, namun kami tidak mahu menuding jari pada mana-mana pihak.

“Perbuatan khianat dengan membaling batu ke rumah jiran juga untuk alihkan perhatian penduduk yang membuat rondaan sebelum ini, malah kami juga jumpa kesan minyak di sekeliling rumah,” katanya.

Kelmarin, Nik Anis Ashira menjadi mangsa serangan lelaki didakwa orang minyak ketika menjemur pakaian di belakang rumahnya.

Mangsa dikatakan dicekik dan diheret masuk ke dalam rumah sebelum diikat sehingga sesak nafas.

Ketika kejadian, mangsa memberitahu dia tidak dapat berfikir dan seolah-olah dipukau sebelum menyedari kelibat lelaki melompat keluar melalui tingkap dapur.

ARTIKEL BERKAITAN; ‘Orang minyak’ heret, cekik anak dara Kubang Kerian

Sumber: Sinar Harian


Apa Kata Anda?