Satu Keluarga TerkOrban Dalam N4has Li0n Air , Suami Ambil Cuti Untuk Hantar Isteri Dan Anak Pulang

Satu persatu kisah menyayat hati tentang keluarga m4ngsa n4has Li0n Air yang terhempas baru-baru ini tersingkap. Terbaru perkongsian med1a di negara jiran Indonesia melaporkan satu keluarga turut terk0rban dalam kejadian itu yang membabitkan 181 m4ngsa.

Rizal Gilang Perkasa Sanusi Putra, isterinya Wita Sriyani serta anaknya yang masih byi Kyara Aurine Daniendra Giwitri, 15 bulan tersenarai dalam penumpang pes4wat m4lang itu.

Gilang duduk di tempat duduk bernombor 22D sementara isterinya Wita pulang bersama anaknya Kyara di tempat duduk 22E.

Gilang merupakan seorang pegawai sebuah syarikat manakala isterinya Wita pula adalah seorang doktor gigi. Tiga beranak ini terbang dari Jakarta selepas selesai bercuti. Gilang menyambung cuti untuk menghantar anak dan isteri pulang ke Pangkal Pinang.

Tapi ketentuan Ilahi ternyata itulah perjalanan terakhir mereka sekeluarga. Pemergian mereka ditangisi oleh keluarga dan juga mendapat simpati dari net1zen di sana.

Menjunam ke dasar laut

Pes4wat Boeing 937 MAX Li0n Air kelihatan terumbang-ambing, hampir mendatar dengan muncungnya agak menjunam ketika terhmpas ke dalam laut di Tanjung Kerawang, Isnin lalu.

Menurut dua nelayan menyaksikan kejadian itu, kedengaran letvpan ketika muncung pesawat menjunam ke dalam laut sebelum kelihatan kepulan asap.

“Dari jauh saya nampak ia sudah condong (menjunam)” kata seorang nelayan terbabit, Gauk.

Berdasarkan rekod FlightRadar24, pes4wat berkenaan terbang dalam keadaan tidak menentu dari Bali ke Jakarta pada malam sebelum hari kejadian.

Beberapa minit selepas berlepas dari Denpasar di Bali pada petang Ahad, pes4wat berkenaan terbang pada ketinggian serta kelajuan tidak menentu. Ia turut mencatatkan penurunan ketinggian mendadak sebanyak 266 meter dalam tempoh 27 saat ketika ia sepatutnya terbang menaik sebelum stabil dan meneruskan perjalanan ke Jakarta.

Juruterbang bagaimanapun mengekalkan ketinggian pes4wat pada 8,534 meter berbanding 10,973 meter bagi penerbangan laluan yang sama sebelum ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Lion Air, Edward Sirait, mengakui pes4wat itu menghadapi masalah teknikal ketika penerbangan dari Denpasar ke Jakarta namun ia diselesaikan ‘mengikut prosedur’.

 

Pes4wat itu mendarat di Jakarta pada jam 10:55 malam waktu tempatan Ahad lalu, membolehkan jurutera mempunyai masa enam jam setengah untuk memeriksanya sebelum pes4wat berlepas ke Pangkal Pinang pada 6.20 pagi, Isnin.

Pes4wat itu terhmpas ke dalam laut beberapa minit selepas berlepas menyebabkan 189 penumpang serta anak kapal terbnuh. FlightRadar24 turut melaporkan kelajuan dan ketinggian pes4wat Penerbangan JT61O itu yang luar biasa selepas berlepas.

Gambar log penyelenggaraan pes4wat berkenaan ketika pemeriksaan di Jakarta tersebar di Internet sejak semalam, namun ia tidak dapat disahkan tulen atau tidak.

Sirait enggan memberitahu masalah teknikal atau penyelenggaraan yang dilakukan di Jakarta namun memberitahu pihaknya sudah menyerahkan log berkenaan kepada Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Indonesia (NTSC).

Pengerusi NTSC, Soerjanto Tjahjono, berkata ada persamaan antara log penyelenggaraan yang beredar di Internet dengan log yang diterima daripada Li0n Air namun menurutnya, beliau belum menelitinya.

Menurut Reuters, sumber juruterbang dan jurutera menyatakan, berdasarkan data FlightRadar24 bagi kedua-dua penerbangan, ia menunjukkan pes4wat berkenaan menghadapi masalah dalam sistem ‘pitot’ statik iaitu alat membekalkan ukuran kelajuan dan ketinggian pes4wat kepada komputer penerbangan.

Menurut data FlightRadar24, pes4wat berkenaan menunjukkan masalah dua minit selepas berlepas dari Jakarta apabila ia mencapai ketinggian 610 meter. Ia menurun lebih 150 meter dan condong ke kiri sebelum kembali mendaki ke 1,525 meter.

Pes4wat kemudiannya terbang laju pada saat-saat terakhir sebelum terhempas mencapai kelajuan 345 knots (638 km/j) sebelum hilang dari radar pada ketinggian 1,112 meter.

Penampakan Sebahagian Badan Pes4wat Li0n Air JT61O yang Ditemukan di Dasar Laut

Sebahagian badan pes4wat Li0n Air JT 61O yang jatuh di perairan Karawang ditemukan pada kedalaman 32,5 meter. Penemuan puing badan pes4wat ini disiarkan langsung di salah sebuah syarikat penyiaran swasta. Dari rakaman video tersebut, terlihat puing dan bongkahan besar pes4wat dari yang berukuran kecil hingga besar.

Selain itu, ada pula kad pengenalan maangsa dan kelihatan seperti bahagian ekor pes4wat. Sebahagian badan pes4wat Li0n Air JT 61O yang ditemukan itu ditemukan sekitar pukul 5 petang.

Badan pes4wat Li0n Air JT 61O yang ditemukan pada penyelaman keenam.

Badan pes4wat Li0n Air JT 61O yang ditemukan pada jarak 40 kilometer dari lokasi berangkat pasukan penyelam di Marunda. Lokasi badan pes4wat Li0n Air JT 61O yang ditemukan itu sesuai area yang sudah ditetapkan Basarnas, yakni dalam radius sekita 15 mil laut.

VIDEO EKSKLUSIF

Tim Batalyon Intai Amfibi (Yon Taifib) Tentara Nasional Indonesia Angkatan Laut (TNI AL) dan dua jurnalis NET, Satria Purnatama dan Albert Sumilat, berhasil menemukan sebagian puing badan pes4wat Li0n Air JT-61O. Puing-puing di dasar laut wilayah Tanjung Karawang ini ditemukan Rabu sore, sekitar pukul 17.10 WIB. Penemuan didapat oleh Tim Taifib 1 dan jurnalis NET pada penyelaman yang ke-6.

Berita Rasmi Pasukan Penyelam Berhasil Temukan Serpihan Pes4wat Li0n Air

Takziah dan alfatihah untuk kesemua m4ngsa yang terk0rban.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! BeritaSteady
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @BeritaSteady

Sumber : Tribunews,VK,Hmetro via EdisiMedia


Apa Kata Anda?