“Tabik Tuan,” – Tahniah Lans Koperal Syukur

Tahniah adik Syukur. Moga jadi inspiring kepada remaja di luar sana.

Inilah kata orang, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa tahu. Jika Allah mengkehendakiNya, dia akan beri dalam pelbagai bentuk. Sudah tentu rezeki itu datang dalam pelbagai bentuk dan tidak terduga dengan akal fikiran manusia.

Tentu ramai yang masih ingat kisah Mowgli Malaysia iaitu Muhammad Syukur Khamis.

Melihat gambarnya yang mampu bermesra dengan kerbau peliharaan ayahnya sejumlah hampir 100 ekor selain keakrabannya dengan binatang lain dan gambarnya memenangi 20 gambar terbaik dunia, nama Syukur terus meniti di hati rakyat Malaysia.

Baru saja menerima anugerah Murid Unggul yang diterimanya dari Pejabat Pendidikan Daerah pada 13 Januari lalu, terbaru, remaja ceria berusia 14 tahun dan bersekolah di SMK Padang Midin, Kuala Terengganu ini, sekali lagi  diangkat sebagai Ikon Remaja APM ( acara ini akan berlangsung Mac depan).

Ketua Pesuruhjaya APM, Datuk Roslan Wahab berkata, pengiktirafan kepada Syukur yang juga merupakan kadet Pertahanan Awam itu, bagi membolehkan remaja tersebut menyebarkan aura positif dan memberi inspirasi kepada rakan sebayanya.

Menurutnya, penganugerahan itu akan dibuat pada Perhimpunan Angkatan Pertahanan Awam Peringkat Kebangsaan Ke-66 yang akan berlangsung di Seremban, Negeri Sembilan.

“Setelah lihat banyak video diviralkan, saya melihat Syukur ada kelebihan yang boleh kita manfaatkan. APM sendiri akan bantu dia dengan memberi lebih banyak pendedahan, supaya pada masa depan dia boleh dibawa ke sekolah-sekolah berhampiran di Terengganu untuk memberikan motivasi kepada pelajar lain.

“Pada masa yang sama, kita tidak mahu dia tenggelam dengan dunia glamor ini, sebab dia masih belajar. Kita nak beri dia pendedahan supaya apabila dia terdedah dengan dunia luar, Syukur akan menjadi lebih yakin dan boleh memberikan semangat balik kepada orang lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Perjumpaan Ketua Pesuruhjaya APM Bersama Adik Syukur ‘Kampung Boy’ di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Midin, di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah APM Terengganu, LT. KOL (PA) Che Adam A.Rahman dan Pengarah Pendidikan Terengganu, Shafruddin Ali Hussin.

Sementara itu, pada majlis berkenaan, Roslan mengumumkan Syukur dinaikkan pangkat kepada Lans Koperal dalam kadet Pertahanan Awam.

“Saya harap kenaikan pangkat ini akan menggilap lagi bakat kepimpinan yang ada pada beliau dan menjadi pelajar contoh.

“Selain mempunyai keyakinan yang tinggi, kita harap Syukur akan terus mengutamakan pelajaran dan ilmu serta maju dalam kehidupan dan apa jua bidang yang diceburinya selepas ini,” katanya.

Muhammad Syukur Khamis, 14, sebelum ini menerima Anugerah Pelajar Unggul dalam satu majlis di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Midin di sini.

Penghargaan itu diberikan oleh Pejabat Pendidikan daerah ini atas kelebihan dan keunikan tersendiri Muhammad Syukur yang tidak mungkin ada pada pelajar lain iaitu persahabatan erat dengan kerbau peliharaan bapanya.

Pegawai Pendidikan Daerah, Jelani Sulong berkata, sikap ditonjolkan pelajar itu bertepatan dengan saranan Kementerian Pendidikan dalam menerapkan empat budaya penting ketika di sekolah iaitu kebahagiaan, kasih sayang, hormat-menghormati dan kemanusiaan.

“Keempat-empat perkara itu saya percaya ada pada Muhammad Syukur. Dia adalah satu dalam sejuta yang tidak pernah kita jumpa pada anak-anak lain jadi, kita harapkan kepada semua anak-anak dapat mengikuti contoh baik yang ada pada beliau.

“Walaupun bukan pelajar yang terkehadapan dan cuma peringkat pertengahan tetapi dalam masa sama dia dapat menyesuaikan diri dengan haiwan dan berhubung dengan manusia di samping menghormati guru,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sijil kepada Muhammad Syukur.

Yang hadir sama, Pengetua sekolah itu, Zah Mohamad.

Sementara itu, Muhammad Syukur yang merupakan ketua kelas di sekolah berterima kasih atas penghargaan yang diberikan pihak Pejabat Pendidikan Daerah dan sekolah yang sama sekali tidak dijangka.

Katanya, anugerah berkenaan amat bermakna memandangkan kali pertama dia menerima pengiktirafan tertinggi berkenaan di sekolah.

“Terima kasih kepada guru-guru dan kawan-kawan. Saya akan simpan dan gantung sijil ini,” katanya.

Kisah Muhammad Syukur dengan kerbau menjadi bualan netizen selepas sekeping gambar hasil bidikan Mohd. Nazri Sulaiman menerima anugerah antarabangsa tular dalam media sosial baru-baru ini.

Dengan gelagat serta pelbagai aksi manja, selamba dan bersahaja sambil berbaring di atas belakang kerbau, selain membelai dan menggosok-gosok haiwan itu cukup memberi gambaran keakraban antara insan dengan haiwan peliharaan itu. –

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @BeritaSteady

Sumber : SINAR HARIAN via mnews


Apa Kata Anda?