[VIDEO] Pertemuan Bermakna Ketika Sambutan Hari Lahir Ibu Dengan Kehadiran Ketiga-Tiga Anaknya Yang Merupakan Tentera

(Skroll ke bawah untuk tonton video)

Bagi seorang ibu, tiada apa yang lebih bermakna selain dapat bertemu anak-anaknya, lebih-lebih lagi ketika sambutan ulang tahun. Namun, bagi Milvina Garcia, ia adalah mustahil kerana ketiga-tiga anak lelakinya sedang menjalankan tugas.

Milvina dan suami, Gerardo telah dikurniakan tiga orang anak lelaki, di mana ketiga-tiga mereka bertugas dalam pasukan tentera.

Walaupun banyak acara keluarga tanpa kehadiran anak-anaknya, Milvina berharap agar kesemua anaknya itu selamat ketika bertugas. Terutamanya, ketika kepungan di Marawi yang telah berlansung selama 5 bulan. Ia terletak di bahagian Selatan Filipina.

Ketiga-tiga adik beradik berkenaan berhadapan dengan detik kesukaran ketika pertempuran berlaku. Anak pertamanya, Lt. John Melvin Garcia merupakan juruterbang untuk Strike Wing ke-15 tentera udara Filipina. Kedua, Lt. Gerson Garcia dan terakhir merupakan Lt. George Bernard Garcia, masing-masing berada di Divisyen Pertama tentera Filipina.

John sangat bimbang akan keselamatan adik-adiknya kerana mereka lebih terdedah ketika pert3mpuran

Nasib menyebelahi mereka apabila ketiga-tiga mereka tidak terc3dera dalam pertempuran tersebut. Mereka berhasrat untuk membuat kejutan semasa sambutan ulang tahun ke-51 tahun ibunya

Oleh kerana sudah lama mereka tidak berjumpa kerana tugas dan tanggungjawab terhadap keluarga masing-masing, maka Milvina tidak menjangkakan apa-apa

Dengan bantuan ABS-CBN Filipina, adik-beradik tersebut menyertai program siri televisyen ‘Family is Love’ sempena Hari Natal bagi memenuhi hasrat ibu mereka

Pertemuan berkenaan sangat mengharukan! Milvina dilihat menitiskan air mata kegembiraan sambil memeluk ketiga-tiga anak lelakinya  

Bapa mereka, Gerardo, juga sangat terharu dengan kejutan itu

Ia merupakan hadiah terbaik buat Milvina!

7 Cara Menghargai Ibu Bapa Ketika Mereka Masih Hidup

Mudah untuk mengatakan saya sayang ibu dan ayah saya. Adakah dengan ungkapan sahaja sudah menunjukkan kasih dan sayang kita kepada ibu dan ayah? Syurga itu di bawah tapak kaki ibu. Sesungguhnya kita semua sudah mengetahui bahawa syurga itu di tapak kaki ibu, tapi sejauh manakah kita menjaga syurga kita dalam hidup kita?

Ayah yang membanting tulang empat keratnya untuk membesarkan kita sehingga kita berjaya menjadi manusia yang bekerjaya di dunia ini. Apa balasan kita terhadap pengorbanannya? Terbayarkah kita setiap keringat yang di keluarkan oleh ayah untuk melihat kita berjaya? Hargailah ibu dan ayah selayaknya. Balaslah setiap pengorbanan mereka dengan kasih dah sayang kita.

Biar setinggi mana pun kejayaan kita hargailah mereka yang berkorban untuk kita. Bagaimana anda menghargai ibu dan ayah anda? Jadikanlah panduan ini untuk anda menyayangi insan yang bernama ibu dan ayah.

Sentiasa lemah lembut, rendahkan suara

1. Lemah-Lembut Semasa Berbicara

Apabila manusia semakin berumur mereka lebih sensitif dalam setiap perkara. Lidah umpama belati yang tajam menghiris setiap hati manusia dengan kata-kata. Pastikan setiap bicara kita lemah-lembut apabila berhadapan dengan ibu dan ayah kita yang semakin berusia.

Genggam erat tangan ibu-bapa kita

2. Gembirakan Hati Mereka

Semasa kecil, ibu dan ayah sentiasa memenuhi permintaan kita dengan harapan kita gembira. Balaslah jasa mereka dengan menggembirakan hati mereka. Tidak perlu duit beribu ringgit cukuplah kita prihatin dengan keperluan mereka. Gembira di sini terlalu banyak konteks yang boleh dibincangkan. Secara mudahnya, usah sesekali mengguris hati mereka.

Panjatkan doa agar ibu-bapa sentiasa dilindungi Allah

3. Doakan Ibu Bapa

Doa merupakan senjata orang mukmin. Biar jauh beribu batu tapi jangan lupa mendoakan kesejahteraan mereka dunia dan akhirat Doa juga pengikat kasih sayang antara ibu, ayah dan anak-anak. Ibu bapa bukannya mahukan wang ringgit, mereka cuba mahukan perhatian. Jika kita tidak dapat melihat mereka selalu, hantarkan doa pada mereka pada bila-bila masa. Lebih afdal, setiap kali selepas solat, titipkan doa untuk mereka.

4. Hubungi Mereka Walau Di mana Kita Berada

Hubungilah ibu dan ayah anda sekerap yang mungkin. Mengambil berat tentang mereka adalah tanggungjawab setiap anak. Gunakan kemudahan teknologi yang ada sekarang untuk menghubungi mereka.

Hargailah ibu dan ayah anda. Tanpa mereka siapalah kita. Cintailah mereka tanpa syarat,kerana kelahiranmu di dalam hidup mereka juga tidak bersyarat. Berkat kehidupan kita dengan redhanya kedua ibu bapa kita.

5. Hargai Mereka Pada Hari Lahir Kita

Biasanya, ramai orang menyambut ‘birthday’ dengan kawan-kawan. Jarang kita dengar ada yang hubungi ibu yang melahirkan kita. Ramai yang berseronok dengan kawan-kawan sehingga melupakan orang yang meraung kesakitan ketika melahirkan kita. Percayalah, setiap ibu akan menunggu anak-anak mengucapkan “Terima kasih mak” pada hari lahir anak-anaknya.

6. Peluk Dan Cium Ibu Bapa Selalu

Semakin mereka bertambah usia, semakin sensitif. Mahupun luaran tidak menunjukkan mereka ingin dipeluk dan disayang, ibu-bapa mahukan kasih sayang anak-anak yang semakin menjauh. Rumah yang pada masa dahulu penuh dengan hilai tawa, semakin suram. Anak-anak yang jarang melawat membuat mereka semakin terasa keseorangan. Pelukan dari cucu tidak sama dengan pelukan anak sendiri. Anda anda rasa sebak bila memeluk orang yang bertanggungjawab melahirkan kita.

7.  Bawa Mereka Melawat Saudara Mara Dan Kawan Lama

Usah ingat mereka tidak mahu melihat dunia luar. Jangan salah tafsir di sini. Mereka bukannya mahu di bawa ke Langkawi  atau Kota Kinabalu untuk bercuti hujung minggu atau semasa musim cuti sekolah. Bagi mereka, itu sudah lama berlalu. Jauh di sudut hati mereka, ibu-bapa mengharapkan anak-anak membawa mereka melawat saudara mara yang sudah lama tidak ketemu. Mereka dambakan pertemuan dengan kawan-kawan lama sekolah mereka, lebih-lebih lagi yang 20-30 tahun tidak berjumpa.

Mereka ingin mengimbau tempat mereka membesar, sekolah mereka belajar dan tempat mereka mula-mula memulakan kehidupan sebelum kelahiran mereka. Permintaan ini jarang dizahirkan oleh mereka. Semoga anak-anak lebih memahami kehendak ibu-bapa ini.

BONUS: Kalau dimurahkah rezeki dan ada duit lebih, hantar mak ayah pergi menunaikan Haji. Jika sudah, kumpul duit dengan adik beradik lain, hantar mereka pergi Umrah pula. ‘Join’ mak ayah sekali agar kita dapat menjaga mereka ketika di Makkah. In Shaa Allah, banyak pahalanya.

Kesimpulan

Semakin kita menginjak usia, semakin lembut hati ibu-bapa kita. Dahulunya garang, sekarang tidak lagi. Kita pasti terasa kelainan kerana layanan mereka pada cucu tidak sama dengan layanan mereka pada kita sewaktu kecil. Sungguh, hati mereka cuma mahukan kebahagiaan. Sekarang, tugas anak-anak membalas jasa ibu-bapa. Selagi hayat dikandung badan, gembirakanlah mereka.

Jika anda sudah lama tidak menghubungi orang tua anda, pasti anda akan terasa mahu menghubungi mereka setelah menonton video ini:

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Berita Steady

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @BeritaSteady

Kredit: ABS-CBN Entertainment | Youtube via Era Baru


Apa Kata Anda?