Brunskill ramal kejutan dalam Kumpulan C

JURULATIH Jordan, Iain Richard Brunskill meramalkan akan berlaku kejutan dalam saingan Kumpulan C Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) Bawah 23 (B-23) Tahun yang bermula di Changshu, China esok.

Pengendali kelahiran England itu berkata, saingan Kumpulan C yang turut membabitkan juara edisi 2013, Iraq, naib juara Arab Saudi serta Malaysia pasti mencabar buat anak buahnya.

“Standard kejohanan ini tinggi, ramai pemain yang berbakat dan setiap pasukan membuat persiapan rapi. Saya percaya akan berlaku kejutan dalam saingan kumpulan ini,” katanya dalam sidang media praperlawanan, hari ini.

Pencapaian Jordan di pusingan akhir agak memberangsangkan apabila menduduki tempat ketiga pada edisi pertama di Oman 2013 manakala terkandas di suku akhir dua tahun lalu.

Bagaimanapun, mereka bakal berdepan ujian hebat pada aksi pembukaan menentang Arab Saudi di Stadium Changshu jam 7.30 malam esok.

JURULATIH skuad B-23, Datuk Ong Kim Swee (dua dari kiri) bersama rakan sejawatannya, Iain Richard Brunskill dari Jordan (dua dari kanan), Daniel Teglia dari Arab Saudi (kiri) dan Abdul Ghani Shahad dari Iraq pada sidang media praperlawanan, hari ini.

“Arab Saudi pasukan yang bagus, mereka pernah beraksi di final sebelum ini dan mempunyai pemain yang bagus. Namun, kami bukan hanya membuat persiapan menentang Arab Saudi tapi untuk setiap perlawanan. Saya harap kami dapat bermula dengan keputusan positif,” katanya.

Sementara itu, jurulatih Arab Saudi, Daniel Teglia menegaskan mereka tidak tertekan meskipun diletakkan harapan tinggi untuk melepasi halangan Kumpulan C.

“Kami gembira beraksi di pusingan akhir ini. Saya akui saingan Kumpulan C sukar tapi kami mempunyai pemain yang bagus untuk memberikan saingan. Tiada perlawanan yang mudah dan kemenangan pertama esok penting untuk kami layak ke pusingan seterusnya,” katanya.

Arab Saudi layak ke pusingan akhir selepas muncul naib juara kelayakan Kumpulan B tahun lalu di belakang Iraq yang turut menewaskan mereka 1-0 pada final pusingan akhir edisi 2013 di Oman.

 

Sumber; Berita Harian


Apa Kata Anda?